Sari la conținut

Biblioteca Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul

Biblioteca este patria cuvintelor care au avut ceva de spus.

𝐒𝐮𝐛 𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐩𝐨𝐫𝐭ă𝐫𝐢𝐢 – 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐢 ș𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞: 𝐎 𝐦ă𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢𝐞 𝐜𝐮𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫ă𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧ță ș𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐫𝐚𝐧ță

De 𝘡𝘪𝘶𝘢 𝘓𝘦𝘤𝘵𝘶𝘳𝘪𝘪, biblioteca noastră a avut bucuria de a primi vizita autorilor studiului 𝘚𝘶𝘣 𝘤𝘦𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦𝘱𝘰𝘳𝘵ă𝘳𝘪𝘪 – 𝘪𝘯𝘪𝘮𝘪 ș𝘪 𝘥𝘦𝘴𝘵𝘪𝘯𝘦, însoțiți de dl prorector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Ion Gheletchi, care însuși este unul dintre autorii studiului. Cu acest prilej special, am primit o donație de trei exemplare ale cărții – o contribuție valoroasă la colecția noastră, menită să aducă în atenția cititorilor o pagină de istorie emoționantă și profundă.

Cartea surprinde poveștile celor care au trăit drama deportării, ilustrând cu sensibilitate și rigoare academică impactul acestui fenomen asupra destinelor individuale și colective.

„Deportarea a însemnat trimiterea forțată a unui număr mare de personae într-o regiune îndepărtată, într-un lagăr de concentrare, ca măsură respective. Aceasta a afectat, în mod direct și imediat un număr mare de personae din diverse categorii: comunitățile din care deportații făceau parte, familiile lor; indirect și pe termen lung pe urmași, condamnați de vicisitudinile istoriei la trauma familiale greu de înțeles și de tolerat în lumea liberă de azi. Este foarte dificil de explicat generației tinere cum statul poate decide domiciliul unor indivizi sau colectivități, confiscându-le, în același timp, libertatea de mișcare.”

Prin documente istorice și analiză detaliată, volumul reușește să redea nu doar suferința, ci și reziliența celor exilați.

„Pe parcursul elaborării materialului prezent, am avut onoarea și șansa deosebită de a cunoaște deportați sau urmași ai acestora care ne inspiră și ne dăruiesc, prin exemplul personal, o busolă morală ce restabilește, fără echivoc, coordonatele morale ale poporului român.”

Este un omagiu adus memoriei colective și un apel la reflecție asupra trecutului.

„Nouă, celor mai tineri, ne rămâne, deci, datoria morală de a înfăptui dreptatea colectivă și de a nu da uitării nedreptatea din trecut.”

Vă invităm să descoperiți această lectură captivantă în biblioteca noastră – o carte care nu doar informează, ci și emoționează, provocând cititorul să privească istoria cu alți ochi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn