Sari la conținut

Biblioteca Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul

Biblioteca este patria cuvintelor care au avut ceva de spus.

Ziua Internațională a Păcii!

Ziua Internațională a Păcii este marcată în fiecare an pe data de 21 septembrie.

 Ce este Ziua Internațională a Păcii?

Ziua Internațională a Păcii este o zi dedicată consolidării idealurilor de pace în interiorul tuturor națiunilor și popoarelor, dar și între acestea. Trăim într-o perioadă în care războiul și violența monopolizează adesea toate sursele și cercurile de știri. De aceea, Ziua Internațională a Păcii este într-adevăr un prilej inspirat, care ne îndeamnă să ne gândim mai atent la ceea ce putem crea împreună.

În 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii. Această zi a coincis cu ziua de deschidere a sesiunilor anuale organizate de Adunarea Generală. Scopul a marcat și marchează în continuare dorința de a consolida idealurile de pace în întreaga lume. În 2001, după două decenii de la acea decizie, Adunarea Generală a ONU a mutat data pe 21 septembrie.

Astfel, începând din 2002, ziua de 21 septembrie marchează nu numai un moment în care se discută despre cum să se promoveze și să se mențină pacea între toate popoarele, ci și o perioadă de 24 de ore de încetare a focului și de non-violență.

 Pacea este posibilă

De-a lungul istoriei, majoritatea societăților au trăit în pace în cea mai mare parte a timpului. Odată cu înființarea ONU și crearea Cartei Națiunilor Unite, guvernele sunt obligate să nu folosească forța împotriva altora, cu excepția cazului în care acționează în legitimă apărare sau au fost autorizate de Consiliul de Securitate al ONU să procedeze astfel. Viața este categoric mai bună într-o lume în care există pace.